Wat is schermen?

In grote delen van Europa is schermen al sinds lange tijd een veel beoefende sport. Ook in Nederland wint de schermsport steeds meer aan populariteit. Zo hebben de Wereldkampioenschappen al eens in Nederland plaatsgevonden en vertegenwoordigde degenschermer Bas Verwijlen Nederland in 2016 tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro en in 2021 tijdens de Olympische Spelen in Tokio.

Schermen is een sierlijke, snelle en tactische vechtsport, waarbij het hele lichaam intensief wordt gebruikt, maar lichamelijke kracht niet voorop staat. Tijdens het duel moet de schermer zijn tegenstander trachten te slim af te zijn. De bedoeling is de tegenstander te treffen zonder zelf getroffen te worden. Afhankelijk van de eigen voorkeur kan worden geschermd op drie verschillende wapens: floret, degen en sabel.

Een goede aanval is van essentieel belang. Naast aandacht voor de eigen aanval moet de schermer voortdurend op de hoede zijn voor aanvallen van de tegenstander. Zo ontstaat een spannende strijd, die concentratie, inzicht, reactievermogen en bewegelijkheid vereist.

Bij het schermen wordt niet hard met de wapens geslagen. Het is de kunst het wapen zo te leren beheersen, dat met kleine, snelle bewegingen treffers worden gemaakt en aanvallen worden geweerd. Slimheid, snelheid, reactievermogen, durf, handigheid, sierlijkheid en sportiviteit. Dit alles kun je tijdens de schermtraining ontwikkelen.

In dit filmpje worden de regels voor de drie verschillende wapens (in het Engels) uitgelegd.

Iedereen kan schermen. Schermen is voor jong en oud, voor dames en heren en voor jongens en meisjes. Schermen is een sport die je moet doen; pas dan ervaar je de ware sensatie van deze flitsende sport.

Wil je zelf eens meemaken hoe leuk schermen is? Maak dan gebruik van de mogelijkheid om proeflessen te volgen. Neem voor meer informatie contact op door een e-mail te sturen naar info@svtrefpunt.nl.

Scroll naar boven